Kas koerale on vaja jopet?

Kas koerale on vaja jopet?

Selles blogi postituses räägib jope vajalikkusest Sodalise Väikeloomakliiniku töötaja ning Rõuge koertehoiu eestvedaja Heidi-Yoko Viiard.

Heidi-Yoko räägib oma kogemusest lühikarvalise koera ning miinuskraadidega. Lisaks ka sellest, kuidas iga koera omanik peaks jälgima oma koera kehakeelt, et aru saada millal peaks koerale valima külmema ilmaga jalutuskäikudeks jope.   

Miks peab üldse oma koerale riideid vaatama? Kui ma ei näeks sellel praktilist vajadust, siis oleks lugu natuke teine, aga meie kliima on paraku selline, kus lühikarvalised koerad vajavad siiski lisa kaitset.
Esimest korda asja tõsidusest sain aru mõned aastad tagasi talvel, kui miinuskraadid jäid veel -5 ºC piiresse ning läksime koeraga hommikusele ringile. Mõtlesin et teen asja huvitavamaks ja lähen hüppan koos temaga lumme, koer tuli muidugi kaasa, kuid sealt edasi oli minu jaoks suur ehmatus, mis juhtuma hakkas. Proovides mööda lumerada tavalist jalutuskäiku jätkata, muutus Bonie väga jäigaks, aeglaseks ning sekundid hiljem ta lihtsalt vajus külili, tuppa jõudes taastus koer kiiresti. Sealt edasi hakkasin Boniet alati jälgima, kuidas ta reageerib erinevatele ilmadele. Kui muidu oleks võinud arvata, et tal on lihtsalt "laiskuse" päev ning selle tõttu ei ole koer huvitatud väljas olema ning ei soovi erinevaid tegevusi koos teha, siis reaalsuses on see, et kes meist tegelikult saaks rahulikult keskkonda ja "uudiseid" nautida kui oleme koguaeg märjad ning jäine tuul puhub peale.
Samas koer vajab iga päev liikumist ning kui "päevad, mil koer õue minna ei soovi" saavad olema igapäevased, siis võib kiirelt näha, et koer hakkab üleliigset energiat toas kulutama, mis võib tekitada stressi nii loomas kui ka teis endis.
Kahjuks algusperioodil ei pööranud ma nii palju tähelepanu tema kehakeelele, kui oleksin pidanud, kuigi ta andis mulle päris selgeid signaale:
  • Esi-ja tagakäppade ülestõstmine ning nende lakkumine
  • Tardumine, ebaloomulikult aeglane liikumine
  • Niuksumine või üleüldine rahutus
  • Tähelepanu tugev nõudmine, üleshüppamine. Seda võib ka ekslikult pidada mänguhooks, kuid on võimalik, et Sinu koer soovib oma käitumisega ka midagi muud öelda.
Õnneks leidsime PAIKKA jope, mis lisaks oma praktilisusele näeb ka ülimalt armas välja ja nüüd mõtleme ka varustust täiendada Recovery särgi näol, mis on FIR materjalist ning annab lisasoojust talveperioodiks.
.
Koertehoid on üks toredaimaid ettevõtmisi, kokku on saanud inimesed, kes teevad oma tööd südamega ning pühendavad oma aja sinu lemmikule, kui sul endal on vaja minna kauemaks kodust eemale või oled liiga pikad päevad tööl. Rõuge Koertehoius on vahvad hoidjad, kes ootavad Teie lemmikuid igal ajal.